Re: Ευ Ζην στην Εκάλη – Eu Zin @ EKALI

Το Ευ Ζην στα Βόρεια Προάστια – ekali news on line

Πυρασφάλεια και δήμος Εκάλης

Posted by ezin στο Αύγουστος 27, 2009

Δε μπορεί κανείς εύκολα να περιγράψει το τι έγινε με τους εθελοντές του δήμου Εκάλης, οι οποίοι επί σειρά ετών βοηθούν το δήμο, χωρίς να έχουν κανένα προσωπικό όφελος.

Όμως πέρα από το θέμα των εθελοντών, τίθεται και θέμα καλής γειτονίας. Η δήμαρχος Εκάλης, αρνήθηκε να στείλει ένα! πυροσβεστικό όχημα (ενώ είχε άλλα τρία πυροσβεστικά+1 πολυμηχάνημα), να βοηθήσει τους γύρω δήμους οι οποίοι αντιμετώπιζαν την απόλυτη καταστροφή. Και βέβαια, αν η φωτιά είχε φτάσει στην Εκάλη θα είχε κάθε δίκιο, να θέλει να προστατεύσει την περιοχή, της οποίας είναι υπεύθυνη (και για όσο καιρό οι πολίτες της έχουν αναθέσει αυτήν την ευθύνη). Όμως η Εκάλη, ευτυχώς, δεν αντιμετώπισε τη φωτιά. Και σε αυτό συνέβαλλε το ότι οι εθελοντές μαζί με τους έμπειρους εργαζομένους οδηγούς του δήμου Εκάλης έσπευσαν σε κάποια γειτονικά σημεία και έσβησαν φωτιές, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν απειλήσει και την Εκάλη.

Διαβάστε στο iliotropio.blogspot.com τη μαρτυρία εθελόντριας. Σας παραθέτουμε ακόμη δελτίο τύπου της ομάδας των εθελοντών δασοπυροσβεστών.

Επίσης, σε πολλά δημοσιεύματα του τύπου αναφέρθηκε ότι υπήρχε πυροσβεστικό όχημα έξω από σπίτι επωνύμου <<…>> στην οδό Θέτιδος.

Δεν υπάρχουν λόγια να σχολιάσουν το παρακάτω δελτίο τύπου γι αυτό απλά το δημοσιεύουμε.

Ομάδα

Εθελοντών

Δασοπυροσβεστών

Διασωστών

Τηλ: 6993148793

6946844464

Fax: 2108137662

Email: oeddgr@gmail.com

Λεύκης 1,

145 78,

Εκάλη

http://www. οedd.gr

Ημερομηνία: 27/08/2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Καταγγελία κατά της Δημάρχου Εκάλης και του Προϊσταμένου Τακτικού Προσωπικού του Δήμου για την εγκατάλειψη εθελοντών της ΟΕΔΔ στην πυρκαγιά στον Αγ. Στέφανο την Κυριακή 23/08/2009.

Στις 22 & 23 Αυγούστου και ενώ είχαν παραδοθεί στις φλόγες τα Βορειοανατολικά προάστια της Αττικής, η Ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών (ΟΕΔΔ) που συνεργάζεται με τον Δήμο Εκάλης από το 2000, αντί να λάβει εντολή να σπεύσει να δώσει βοήθεια από την πρώτη κιόλας στιγμή, βρέθηκε για μία ακόμη φορά αντιμέτωπη με τα πολιτικά συμφέροντα που χαρακτηρίζουν την Ελληνική πραγματικότητα. Οι συνθήκες υπό τις οποίες αναγκάστηκε να λειτουργήσει εκείνες τις δύσκολες ημέρες η ΟΕΔΔ ήταν στην καλύτερη περίπτωση τραγικές.

Η ΟΕΔΔ έχει να δηλώσει πολλά για τα όσα διαδραματίστηκαν μεταξύ της ομάδας και του Δήμου Εκάλης τις ημέρες που βρίσκονταν οι καταστροφικές πυρκαγιές σε εξέλιξη, αλλά με αποκορύφωμα τα γεγονότα της Κυριακής 23 Αυγούστου.

Περίπου 10:30 πμ ξεκίνησε ένα από τα τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα του Δήμου Εκάλης με εντολή του υπεύθυνου πολιτικής προστασίας – αντιδήμαρχο Εκάλης, και κατόπιν συνεννόησης με το 199 Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Υπηρεσίας Πυροσβεστικού Σώματος (ΣΕΚΥΠΣ) για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που κατάκαιγε την περιοχή του Αγίου Στεφάνου. Το πλήρωμα του οχήματος αποτελούταν από πέντε εθελοντές της ΟΕΔΔ και έναν οδηγό του Δήμου. Φτάνοντας στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου η ΟΕΔΔ έλαβε εντολή από τομεάρχη της πυροσβεστικής υπηρεσίας να μεταβεί στον οικισμό Αγίας Παρασκευής όπου απειλούνταν άμεσα οικίες.

Η ΟΕΔΔ τελικά επενέβη επί της οδού Σάμου στην συμβολή με την οδό Ρόδων όπου πράγματι κινδυνεύανε άμεσα οικίες. Η ομάδα χωρίστηκε σε δύο υποομάδες οι οποίες επιχείρησαν να αποκόψουν ένα μεγάλο μέτωπο της πυρκαγιάς αποτρέποντας την πυρκαγιά να μεταδοθεί στις οικίες (4) που βρίσκονταν στα όρια του δάσους . Εκείνη την ώρα λοιπόν που η ΟΕΔΔ επιχειρούσε υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες η Δήμαρχος Εκάλης έδωσε εντολή στον προϊστάμενο τακτικού προσωπικού το Δήμου Εκάλης ο οποίος βρέθηκε στο περιστατικό με ιδία μέσα, να επιστρέψει ΑΜΕΣΩΣ το όχημα στην Εκάλη. Αναφέρεται πώς ο Δήμος Εκάλης δεν απειλούταν άμεσα από την πυρκαγιά και ότι βρίσκονταν εκεί σε επιφυλακή άλλα τρία οχήματα επανδρωμένα από τους εθελοντές της ΟΕΔΔ και τους οδηγούς του Δήμου.

Ενημερώθηκαν οι εθελοντές της ΟΕΔΔ σχετικά με την εντολή της Δημάρχου Εκάλης που αν και διαφωνούσαν δεδομένο ότι η πυρκαγιά βρισκόταν ακόμα σε εξέλιξη δεν αρνήθηκαν να αποχωρήσουν αφού βέβαια θα εξασφάλιζαν ότι δεν υπήρχε πλέον κίνδυνος για τις οικίες. Η μία υποομάδα προχώρησε να ελέγξει την κατάσταση περιμετρικά των οικιών όταν ενημερώθηκαν τηλεφωνικός από την δεύτερη υποομάδα που βρισκόταν στο όχημα πως το όχημα αποχωρεί χωρίς τους εθελοντές. Ζητήθηκε από τον προϊστάμενο τακτικού προσωπικού να μην αποχωρήσει και να τους περιμένει ή εναλλακτικά να τους παραλάβει από το σημείο που βρισκόταν η πρώτη υποομάδα, έκκληση την οποία αρνήθηκε ο προϊστάμενος τακτικού προσωπικού, ο οποίος τελικά διέκοψε την παροχή νερού και συσκεύασε τις σωλήνες κατάσβεσης με τις οποίες επιχειρούσανε οι υποομάδες για την καταστολή της πυρκαγιάς. Στη συνέχεια αποχώρησε με το όχημα εγκαταλείποντας το πλήρωμα των εθελοντών στον τόπο της πυρκαγιάς η οποία βρισκόταν ακόμα σε εξέλιξη θέτοντας τους σε άμεσο κίνδυνο.

Η ΟΕΔΔ καταγγέλλει κατηγορηματικά το συγκεκριμένο γεγονός και έχει κινηθεί νομικά με μηνύσεις εναντίον της Δημάρχου Εκάλης και του προϊστάμενου τακτικού προσωπικού. Η ΟΕΔΔ βρίσκει την συγκεκριμένη πράξη στην καλύτερη περίπτωση εγκληματική και ζητάει να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Συνάδελφοι εθελοντές, μόνιμοι και εποχικοί ζητάμε την υποστήριξη σας.

-Ο Πρόεδρος – -Ο Γενικός Γραμματέας-

Παντελίδης Κίμων Παναγόπουλος Χριστόφορος

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: