Re: Ευ Ζην στην Εκάλη – Eu Zin @ EKALI

Το Ευ Ζην στα Βόρεια Προάστια – ekali news on line

Δελτίο Τύπου εθελοντών πυροσβεστών

Posted by ezin στο 1 Οκτωβρίου, 2009

Σε συνέχεια συνέντευξης της δημάρχου Εκάλης κας. Βασιλικής Σπηλιωτοπούλου στην τοπική εφημερίδα βορεινή, η ομάδα των Εθελοντών Δασοπυροσβεστών έστειλε Δελτίο Τύπου, το οποίο και δημοσιεύουμε για αποκατάσταση της τάξης και της αλήθειας, έννοιες άγνωστες στη νεοελληνική πραγματικότητα!!! Το δημοσιεύουμε χωρίς περαιτέρω σχολιασμό.

Ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών

Τηλ: 6993148793

6946844464

Fax: 2108137662

Email: oeddgr@gmail.com

Λεύκης 1,

145 78,

Εκάλη

http://www. οedd.gr

Ημερομηνία: 30/09/2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε απάντηση σχετικά με τα όσα έγραψε ή Δήμαρχος Εκάλης στο τεύχος Σεπτεμβρίου της τοπικής εφημερίδας «Η Βορεινή» και επειδή φτάνει πια η κοροϊδία, η υποκρισία, τα ψέματα και ο εμπαιγμός, η Ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών (ΟΕΔΔ) οφείλει να παρουσιάσει τα πραγματικά γεγονότα όπως συνέβησαν.

Η Δήμαρχος γράφει:

«Όταν η φωτιά ξέφυγε από την περιοχή του Διονύσου και άρχισε να κινείται προς την Εκάλη, ζήτησα απ όλα τα οχήματα του Δήμου που επιχειρούσαν σε άλλες περιοχές να τις εγκαταλείψουν και να οργανωθούν για την αναχαίτιση της φωτιάς πριν μπει αυτή στα όρια του Δήμου»

– Η ΟΕΔΔ διευκρινίζει πως η πυρκαγιά στην περιοχή του Διονύσου με ενδεχόμενο να απειλήσει την Εκάλη (σε περίπτωση που φύσαγε Ανατολικός άνεμος) και συγκεκριμένα τον Λόφο Αξιωματικών πάνω από την οδό Θέτιδος χρονικά ήταν την Δευτέρα τα ξημερώματα 24/08 πάνω από τα παλαιά λατομεία του Πεντελικού όρους. Εκείνη την ώρα δεν επιχειρούσε κανένα όχημα του Δήμου σε άλλο μέτωπο και βρίσκονταν όλα σε επιφυλακή εντός του αμαξοστασίου του Δήμου.

– Η στρατηγική της Δημάρχου περιοριζόταν στο να κάτσουν όλα τα οχήματα παρατεταγμένα στην συμβολή των Λεωφόρο Διονύσου και οδό Θέτιδος και μόνο έπειτα από παρέμβαση της ομάδας τότε κινηθήκαν τα οχήματα στην Λεωφόρο Αθηνών στα σύνορα με την περιοχή της Ρέας όπου υπάρχει δασικός δρόμος που διασχίζει το βουνό και υπήρχε πρόσβαση σε περίπτωση που ερχόταν η φωτιά.

– Την Κυριακή 23/08 αν γύριζε ο άνεμος από Βόρειο σε Ανατολικό τότε θα υπήρχε πρόβλημα για τον Δήμο Εκάλης. Απειλή από την φωτιά θα είχε τότε από την περιοχή της Δροσιάς και ίσως της Άνοιξης. Για τις αλλαγές των ανέμων έπαιρνε τακτικά προγνώσεις ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας – Αντιδήμαρχος Κωνσταντίνος Ιατρού από τον Διεθνή Αερολιμένα οι οποίες ήταν ακριβείς. Ως εκ τούτου δεν κινδύνεψε άμεσα η συγκεκριμένη περιοχή (βλ. συνημμένο χάρτη πυρκαγιάς).

Η Δήμαρχος γράφει:

«Ζήτησα τα οχήματα του Δήμου μας να επιστρέψουνε γιατί κινδυνεύαμε. Όταν το έκανα αυτό τα αυτοκίνητα μας ήταν στον Αγ. Στέφανο»

– Η ΟΕΔΔ διευκρινίζει πως ΕΝΑ όχημα του δήμου επιχειρούσε στον οικισμό της Αγ. Παρασκευής στον Αγ. Στέφανο το πρωί της Κυριακής 23/08 έπειτα από εντολή του Αντιδημάρχου κου. Ιατρού. Στο Δήμο Εκάλης βρίσκονταν εντός του αμαξοστασίου άλλα 3 οχήματα πλήρως επανδρωμένα από εθελοντές της ΟΕΔΔ και οδηγούς του Δήμου.

Η Δήμαρχος γράφει

«Είχαμε βοηθήσει όλους τους συναδέλφους μας στον Αγ. Πέτρο και στην Ανατολή και το Γερμανικό Νεκροταφείο και στην Δροσιά και στην Ροδόπολή…..»

Η ΟΕΔΔ διευκρινίζει πως

• Ποτέ δεν επιχειρήσανε στον Αγ. Πέτρο και το Γερμανικό Νεκροταφείο

• Στις 23.59 την Παρασκευή 22 Αυγούστου, την ημέρα που ξεκίνησε η πυρκαγιά στο Γραμματικό, δόθηκε κλήση για πυρκαγιά εν υπαίθρω από Ανατολή Νέας Μάκρης προς Διόνυσο. Δεδομένης της αποδυνάμωσης της περιοχής από πυροσβεστικά οχήματα που είχαν σπεύσει για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στο Γραμματικό αλλά και τον δυνατό άνεμο που έπνεε, η ΟΕΔΔ μετέβει με ένα όχημα (τρία ήταν επανδρωμένα εκείνη την ώρα), με έναν οδηγό του Δήμου και 2 εθελοντές προς την αντιμετώπιση της.

• Από εκείνη την ώρα δέχτηκε η υπηρεσία καθώς και ο οδηγός του πυροσβεστικού οχήματος στο περιστατικό, πληθώρα κλήσεων από την Δήμαρχο Εκάλης η οποία απαιτούσε να γυρίσει το όχημα πίσω. Η ΟΕΔΔ εξήγησε τις ιδιαιτερότητες των συνθηκών, όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες και την έλλειψη επαρκών δυνάμεων για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης πυρκαγιάς και απάντησε λέγοντας «Δεν με ενδιαφέρει, να πάει ο Δήμος Διονύσου». Εκείνη την ώρα δεν υπήρχε καμία άλλη πυρκαγιά σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή πλην του Γραμματικού και της Ανατολής. Ωστόσο δεν συνέτρεχε κανένας απολύτως κίνδυνος για τον Δήμος Εκάλης.

• Η ΟΕΔΔ επιχείρησε στην περιοχή της Ρέας Δροσιάς – εκεί που τελικά απέκοψε η ομάδα το μέτωπο της πυρκαγιάς – την Κυριακή 23/08 το μεσημέρι κατόπιν συνεννόησης με τον Διευθυντή του Δήμου Εκάλης κ. Δημήτριο Μωράκη και τον Αντιδήμαρχο κ. Ιατρού που είχαν αντιληφθεί τον κίνδυνο επέκτασης της πυρκαγιάς στον Λόφο Αξιωματικών, άνωθεν της οδού Θέτιδος, σε περίπτωση που πέρναγε η φωτιά την Λ. Διονύσου.

• Έως τότε η στρατηγική της Δημάρχου περιοριζόταν στο να στείλει ένα όχημα στην οδό Κιθαιρώνος στην Εκάλη (αντίθετα με την φορά της πυρκαγιάς) και τα υπόλοιπα στην οδό Θέτιδος στην συμβολή με την Λ. Διονύσου.

• Όταν καιγόταν η Ροδόπολη και καλούσαν απεγνωσμένα για ενισχύσεις οι συνάδελφοι εθελοντές της περιοχής, τα οχήματα της Εκάλης βρίσκονταν εντός του αμαξοστασίου του Δήμου.

Η Δήμαρχος γράφει

«…Οι δύο μας οδηγοί είπανε προς πρέπει να φύγουμε γιατί κινδύνευε η Εκάλη…»

– Η ΟΕΔΔ διευκρινίζει πως ένας ήταν ο οδηγός του Δήμου – μέλος της ομάδας. Ο δεύτερος στον οποίο αναφέρεται η κα. Δήμαρχος ήταν απεσταλμένος της Δημάρχου ο οποίος ουδεμία σχέση έχει με την ομάδα και την πυροπροστασία του Δήμου.

Η Δήμαρχος γράφει

«…Οι εθελοντές δεν θέλανε να φύγουν από το σημείο εκείνο, όπου όμως δεν υπήρχε φωτιά. Αυτό το δηλώσαν και κάτοικοι. Είπανε ότι είχε σβηστεί και μάλιστα ευχαρίστησαν ιδιαίτερα τους οδηγούς μας»

– Η ΟΕΔΔ διευκρινίζει πως

• η πυρκαγιά είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο χάρη στην επέμβαση της ομάδας.

• Οι κάτοικοι ουδέποτε δήλωσαν πως είχε σβήσει η φωτιά και αναγνώριζαν οι ίδιοι τον κίνδυνο από τις συνεχείς αναζωπυρώσεις που εκδηλώνονταν γύρω από τις οικίες τους.

• Ας διευκρινίσουν, η Δήμαρχος, που δεν ήταν καν εκεί, αλλά και ο υπεύθυνος τακτικού προσωπικού, με ποιες ειδικές και πιστοποιημένες γνώσεις έκριναν πως είχε σβήσει η φωτιά και ότι είχε περάσει ο κίνδυνος. Εξάλλου όπως ανέφερε ο ίδιος ο προϊστάμενος τακτικού προσωπικού στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» «οι εθελοντές έσβηναν αναζωπυρώσεις».

• Το ότι (δεν ήθελαν) δεν μπορούσαν να αποχωρήσουν άμεσα οι εθελοντές από εκείνο το σημείο οφείλεται στο γεγονός πως είχαν υποχρέωση να εξασφαλίσουν την περίμετρο της πυρκαγιάς γύρω από τις οικίες για την αποφυγή περαιτέρω κινδύνου πριν αποχωρήσουν. Εργασία που δεν θα ξεπερνούσε τα δεκαπέντε λεπτά.

• Το ότι ευχαρίστησαν ιδιαίτερα τους οδηγούς ας μείνει καλύτερα ασχολίαστο.

Η Δήμαρχος γράφει

«Εγώ ζήτησα τα αυτοκίνητα μας πίσω. Αυτό ήταν το έγκλημα; Το ότι εγώ πήρα τα αυτοκίνητα της Εκάλης, στον Δήμο μας που κινδύνευε να καεί; Το αντίθετο θα ήταν έγκλημα. …..»

– Η ΟΕΔΔ διευκρινίζει πως σε καμία περίπτωση δεν ήταν έγκλημα που ήθελε η Δήμαρχος, όπως όφειλε εξάλλου, να προστατέψει τον Δήμο της. Έγκλημα ήταν που παράτησαν τέσσερις εθελοντές αβοήθητους στο τόπο της πυρκαγιάς γι αυτό το λόγο. Ειδικά από την στιγμή που υπήρχε δύναμη άλλων τριών οχημάτων σε ετοιμότητα στην Εκάλη. Με τα πόδια θα γυρνάγανε μέσα στην φωτιά;

– Ο επικεφαλής της ομάδας εθελοντών που επιχειρούσε στον Αγ. Στέφανο ουδέποτε αρνήθηκε να επιστρέψει στην Εκάλη και απλά ζήτησε 5 με 10 λεπτά ακόμα να ολοκληρώσει η ομάδα την κατάσβεση περιμετρικά των οικιών στην συμβολή των οδών Ρόδων και Σάμου στον Αγ. Στέφανο (23/08). Ταυτόχρονα ενημερωνόταν συνεχώς για την εξέλιξη της πυρκαγιάς μέσω ασυρμάτου της πυροσβεστικής υπηρεσίας που διέθετε.

– Το αν κινδύνευε να καεί βέβαια ο Δήμος άμεσα φαίνεται από τον συνημμένο χάρτη. Η κοινή λογική βέβαια λέει πως η μάχη με την φωτιά δίδεται έξω από τα όρια του οικείου Δήμου ώστε να αποτραπεί η επέκταση τη φωτιάς σε αυτόν. Είναι απολύτως βέβαιο πως η στρατηγική της Δημάρχου στο να παραμείνουν τα οχήματα εντός των ορίων της Εκάλης θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα σε περίπτωση που άλλαζε ο άνεμος σε Ανατολικό και μια εισαγόμενη πυρκαγιά τέτοιου βεληνεκούς έμπαινε στα όρια της. Σε αυτή την περίπτωση είναι βέβαιο πως η αποτελεσματικότητα των τεσσάρων οχημάτων του Δήμου, των εθελοντών και των οδηγών θα περιοριζόταν στο ελάχιστο.

Με αφορμή τα παραπάνω, πρέπει να αναφερθεί εδώ πως ενώ λαμβάνει η κα. Δήμαρχος δόξες και συγχαρητήρια για το πώς έσωσε την Εκάλη, χάρη βέβαια στον ανακριβή τρόπο που παρουσιάζει τα γεγονότα, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια. Αυτοί βρίσκονται πάντα στο παρασκήνιο για να λαμβάνουν την δόξα άλλοι και είναι όμως οι πραγματικοί σωτήρες της Εκάλης και ο λόγος που ο Δήμος έχει από τις καλύτερα οργανωμένες πυροπροστασίες και εθελοντικές ομάδες για τα δεδομένα της χώρας εδώ και μια δεκαετία.

Ο Διευθυντής του Δήμου κ. Δημήτριος Μωράκης έχει σταθεί αρωγός στην πυροπροστασία από την αρχή της το 2000. Έχει στηρίξει εμπράκτως την εθελοντική ομάδα τόσο υλικοτεχνικά όσο και ηθικά. Από την αρχή βρίσκεται συνεχώς δίπλα στους εθελοντές και την πυροπροστασία του Δήμου και επιλύει άμεσα οποιαδήποτε προβλήματα και πάγιες ανάγκες προκύπτουν. Ο συντονισμός και η πολιτική που ασκεί έχει σώσει επανειλημμένως τον Δήμο Εκάλης από πυρκαγιές και λοιπές θεομηνίες και αξιοσημείωτο είναι αν δει κάνεις το μέγεθος των καμένων εκτάσεων πριν το 2000 και μετά (όπου στεγάστηκε η εθελοντική ομάδα στον Δήμο Εκάλης υπό την επίβλεψη του κου. Μωράκη) εντός των ορίων του Δήμου. Είναι επίσης υπεύθυνος για την διατήρηση των στενών σχέσεων αλληλεγγύης και συνεργασίας με τους όμορους Δήμους και εθελοντικές ομάδες που προστρέχουν πάντα για την βοήθεια του άλλου σε περίπτωση ανάγκης έτσι εξασφαλίζοντας ένα άτυπο πρωτόκολλο υπό το οποίο έχει προστρέξει πληθώρα δυνάμεων όποτε έχει κινδυνεύσει ο Δήμος Εκάλης.

Ομοίως, φέτος ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας Αντιδήμαρχος Εκάλης κ. Κωνσταντίνος Ιατρού βρισκόταν συνεχώς δίπλα στην ομάδα και την πυροπροστασία του Δήμου. Ήταν ο άνθρωπος που από την πρώτη στιγμή εφάρμοσε μια στρατηγική υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες (και αντιθέσεις τις Δημάρχου) που επέμεινε να αποστείλει ο Δήμος βοήθεια στους πληγέντες όμορους Δήμους (όπως προβλέπεται εξάλλου από σχετική νομοθεσία) διασφαλίζοντας παράλληλα την περιοχή της Εκάλης. Βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με τις ομάδες που επιχειρούσαν στις πυρκαγιές και λάμβανε τακτικά προγνώσεις για την αλλαγή των ανέμων από τον Διεθνή Αερολιμένα το οποίο και αποτέλεσε ουσιαστικό εργαλείο για την εφαρμογή στρατηγικής.

Οι δύο αυτοί άνθρωποι αξίζουν συγχαρητήρια και αναγνώρισης, ειδικά από τους κάτοικους του Δήμου Εκάλης αφενός μεν διότι είναι υπεύθυνοι για την διατήρηση ομάδας πυροπροστασίας υπόδειγμα για τα Ελληνικά δεδομένα και αφετέρου γιατί μερίμνησαν για την αποτροπή οποιουδήποτε κινδύνου για την περιοχή της Εκάλης τις ημέρες των μεγάλων πυρκαγιών.

Όλα αυτά σε αντίθεση με την Δήμαρχο που δεν γνωρίζει καν τα ονόματα αλλά ούτε το ουσιαστικό έργο που έχουν προσφέρει ανιδιοτελώς στον Δήμο Εκάλης τα τελευταία δέκα χρόνια οι εθελοντές της ΟΕΔΔ, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν είναι καν Εκαλιώτες και που ξημεροβραδιάζουν κάθε καλοκαίρι για την προστασία του προαστίου και τις ευρύτερης περιοχής.

Η ΟΕΔΔ επαναλαμβάνει πως ΔΕΝ ΚΑΤΑΚΡΙΝΕΙ το ότι ζήτησε η Δήμαρχος να επιστρέψει το όχημα της στην Εκάλη αλλά το ότι παράτησαν τέσσερις εθελοντές στον τόπο πυρκαγιάς εκθέτοντας τους σε κίνδυνο. Γι αυτό πρέπει να αναλάβει κάποιος την ευθύνη. Ποιος πήρε αυτή την απόφαση;

ΟΜΑΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΔΙΑΣΩΣΤΩΝ – ΕΚΑΛΗ 2000

Σχολιάστε